Store deler av feltet er svært skeptisk til rusreformen

Bent Høie (H) ga inntrykk av at hele feltet står bak rusreformen. Sover han i timen?

Debatten om rusreformen herjer. I NRKs Debatten 11. mars gikk begrepet «kunnskapsbasert» igjen. Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) ga inntrykk av at hele feltet står bak rusreformen. Sover han i timen? Store deler av rusfeltet er derimot svært skeptisk, og det ble bekreftet i høringen om rusreformen i Stortinget 16. mars.

Debatten preges av hersketeknikker og polarisering. Det er trist. Foreningen Tryggere Ruspolitikk har kjørt massivt på med kunstutstillingen «Straff skader».

Det kan se ut til at Venstre, helseministeren og ulike organisasjoner har gått på samme mediestrategikurs for å si at rusreformen bygger på forskning, og at det ikke finnes forskningsmessig belegg for å si at straff bidrar til å hjelpe. Vi anerkjenner gode intensjoner, men savner nyansene her.

De som tar til motmæle og stiller kritiske spørsmål, blir oppfattet som kunnskapsløse og hjerteråe mennesker som vil straffe rusmisbrukere. Et forenklet narrativ som ikke tar med kompleksiteten i rusreformen, har fått slå rot. La oss forklare.

En kronikk skrevet av Marte Yri Evensen og Are Stenfeldt-Nilsen. Les hele kronikken i Aftenposten.

Andre artikler du kanskje liker

Vi har byttet navn!

Vi har byttet navn!

Til informasjon: Fra og med 1 april heter vi ikke lenger "Det Nytter", men "Det Hjelper". Dette er for å unngå...

Når alt svikter i rusomsorgen

For rusavhengige er det helt sentralt at de får rett hjelp til rett tid. Det handler om å få hjelp når man er...